Филумения: колекция от 200 години

кибритена кутия

Много обикновени предмети обграждат човек в суматохата на ежедневието. Но неписан знак, монета или незабележим печат има своя собствена, понякога вълнуваща история. Кутия за кибритена клетка с характерен етикет - хранилище на „опитомен огън“, може да разкаже за историята на страната от периода, когато е бил освободен. Тя може да бъде миниатюрна платформа за комерсиална реклама, с други думи - реклама или да достави естетическо удоволствие на колекционер. Какво е филум? Нека поговорим за това по-подробно.

Какво означава терминът phylum?

кибритени кутии

Терминът phylumania се отнася до една от разновидностите на събиране. Хората със страст събират етикети, кутии, брошури (съвпадения) и други предмети, тясно свързани с тази тема.

Филологичните корени на термина са от гръцко-латински произход. Phylumania включва две думи - гръцки «Philos» (да обичам) и латински «Lumen» (Fire). Английката Марджъри Евънс през пролетта на 1943 г. за първи път официално предложи термина "Phillumeny", На английски тази концепция изглежда така -«филумения », По степента на ентусиазъм може да се сравни с филателията - събиране на печати.

ФАКТ! В руския език филателията първоначално е била написана с две букви „l“. Въпреки това, през 1960 г. е издадена резолюция на Политбюро, където терминът е написан с една буква "l". В резултат на това понятието за десетилетие изчезна от правописните речници и се появи едва в средата на 70-те години на миналия век в нова транскрипция.
Видео сюжет
Какво е phylum? // Сутрин на 5 // 02.03.2016

Историята

Колекционерските кутии за кибритени кутии обхващат период от 200 години. Кутиите за кибритени кутии започнаха да се събират почти веднага, веднага щом кибритените кутии се появиха по рафтовете на търговските обекти. Някои колекционери се гордеят със съкровището в експозицията си - етикети от кутии, които все още съдържаха „химически“ съвпадения. Такива предмети са датирани около 1810-1815 г.! През 1826 или 1827 г. (точната дата не е известна), когато „поразителните“ съвпадения, децата на английския изобретател Джон Уокър започват да се произвеждат в индустриален мащаб, колекцията от различни кутии получава широко приложение.

ФАКТ! След Първата световна война започват да се публикуват колекционерски общности и специализирана литература. За съжаление тези асоциации изчезнаха в тигела на Втората световна война. След 1945 г. обаче по света започват да се появяват нови колекционерски клубове.

Как да изберем кутии за колекция

Много кибритени кутии

Събирането е система за събиране. Всеки колекционер има конкретна цел, интересувайки се от една, може би няколко теми. Например, ако човек има желание да събира кутии с етикети от ерата на СССР и се натъкне на кибритена кутия с образа на Ю. А. Гагарин, извършил безсмъртния си полет на 12 април 1961 г., препоръчително е да допълни поредицата. Между другото, в тази серия има още 6 експоната - с Валентина Терешкова, Г. С. Титов и други астронавти. Съветският съюз даде много интересни варианти:

  • Млади герои от Втората световна война.
  • Изображения на национални носии на съюзните републики.
  • Серия реколта коли.
  • Серия за зоопарк.
  • Sports.
  • Снимки, кампании за спиране на пиенето и т.н.

Избирайки тема, трябва да съберете цялата поредица. За това става въпрос за събирането. Препоръчително е самият филолог кутията с етикета да е в добро състояние.

Как да запазите колекция

Мачове и кутии на перваза

Може би само филателистите ще могат да разберат филуменистите. В крайна сметка марките, като етикетите на мачовете, са крехки. Изработена от хартия и печатарско мастило, които с времето избледняват. Филателистите съхраняват своите експозиции в специални албуми, а филаменистите използват няколко метода за това:

  1. Използване на албум с автограф. Залепете горната част на кутията с кибритена клечка върху дебел лист хартия. След това чаршафите са пришити заедно със здрава капронова нишка, като по този начин се създава албум.
  2. С помощта на кутия. В някои случаи филумът не се интересува от самата рисунка. Експонатът е ценен във формата на кутията, начина на отваряне, дори и с мачовете в нея. При такива обстоятелства албумът не е подходящ - трябва да съхранявате цялата кутия.

Използването на създаден от човека албум или чекмеджето „животът“ на колекцията може да бъде значително увеличен.

Тип в света и в Русия

Мачове в кутия

След 1945 г. филателията започва да набира сили, привличайки нови участници по целия свят. Понастоящем най-голямата общност с развита структура се счита за английски „The British Matchbox Label & Booklet Society“, който обхваща не само Великобритания и бивши колонии, но и други страни. В Русия хоби се появи още преди да започнат да произвеждат и продават собствени мачове. Пътешественици и моряци донесоха със себе си от далечни страни кутии като сувенири, като магнитите за хладилник днес. За периода от началото на Първата световна война са обявени колекции, състоящи се от 1000 експоната.

След историческата снимка на Аврора през 1917 г., phylumae изпада в упадък. Беше обесен незаслужен етикет - „буржоазни предразсъдъци“. От средата на миналия век обаче, в големи градове на Съветския съюз започват да се организират секции от колектори за кибрит. Разцветът на филърите в Съюза падна на две десетилетия - от 1960 до 1980 година. Дори известната фабрика Балабановская произвеждаше специални комплекти етикети за колекционери. Балтийските фабрики, работещи на вътрешния пазар, се присъединиха към това движение. Поради факта, че по-голямата част от фабриките са изоставили фурнирните кутии, преминавайки към картонени опаковки, филумът отново намалява.

ФАКТ! Днес филуманията преживява поредното прераждане. В Москва и Санкт Петербург работят 2 клуба. Броят на членовете им непрекъснато расте. Общините започват да издават специална литература - „Московски филаменист“ и „Невски филуменист“.
Видео сюжет
Как обикновените мачове са станали въпрос на живот. Историята на филолог от Ноябрск

Колко могат да струват кутиите

Говорейки за цената на колекционерска стойност, заслужава да се отбележи, че само етикет, залепен в албум и кутии с характерно изображение, са различни неща за разбиращия човек. В първия случай експонатът няма стойност и стойността му клони към нула. Друго нещо е кибритена кутия с етикет, но в добро състояние - такива предмети могат да струват десетки хиляди рубли. Например немските продукти от 1941 г. струват 300 рубли на копие, но периодът от 1960 до 1990 г. ще струва на колекционера само 30 рубли на брой. Цената директно зависи от предмета, разпространението и запазването на екземпляра.

Филогенезата с определен цикличен характер или намалява, или се преражда отново. Събирането на атрибути на мачове е хазартна страст, която привлича нови членове в своите редици по целия свят. Събирайки колекция у дома, човек се потопява в света на историята, усещайки дъха на епохи, се запознава с това как хората са живели в определена страна.

Какво събирате? (до 3 опции)
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Вижте резултата от анкетата

Зареждането ... Зареждането ...

Phylumia също е привлекателна, тъй като не изисква инвестиции за събиране на образци, представляващи интерес. Достатъчно е да имате 100 рубли в джоба си и голямо желание да се присъедините към изучаването на историята чрез събиране.Той предлага на начинаещите интернет, където има форуми филуменисти, които се обсъждат, има обмен или покупка / продажба на етикети.

Авторът на статията
Антон Смехов
Разбирам, че качеството на нечий живот зависи от моите познания и опит, изложени на „хартия“. Опитвам се да виждам само добро в хората, затова им предлагам само най-доброто!
Написани статии
260
оценка
(Все още няма оценки)
Онлайн енциклопедия на lifestyle.expertexpro.com/bg/
Добавете коментар

здраве

рецепти

мода