Пейзажен декор: полезни съвети

Как да отглеждаме бонсай у дома: видеоклипове и снимки, стилове на бонсай

Не само собствениците на частни къщи, но и жителите на най-обикновените апартаменти могат да се възхищават на красивите дървета. Поставете в малка стая иглолистни дървета или широколистни растения ще позволят древното изкуство на бонсай. Първите отглеждащи храсти и дървета в малки купички са били в древен Китай, но растенията не са избрани за декоративни цели, а са подходящи за храна или необходими за производството на лекарства..

Как да отглеждаме бонсай у дома?

Японците, от друга страна, винаги са оценявали красотата и знаели как да съзерцават. Те заимствали практиката на отглеждане на дървета, но ги лишавали от всякаква практическа употреба. Бонсай е истински изкуството да отглеждате миниатюрни дървета, които всеки може да овладее. С какви трудности може да се изправи начинаещ цветар? И как правилно да оформите короната на едно дърво?

Как да отглеждаме бонсай у дома?

Избор на бъдещ бонсай стил

За да получите необичайно и ефектно растение, трябва да решите кой стил на бонсай ви привлича. В зависимост от избраната посока се избира и определен тип растение. Начинаещите често правят грешката да придобият грешни дървета и се опитват да им придадат необходимата форма..

Как да отглеждаме бонсай у дома?

И така, има няколко често срещани стила на бонсай, които лесно се различават един от друг..

Вертикален стил на Бонсай

Този стил има два подвида: класически и безплатен. В първия случай стволът на дървото трябва да бъде идеално прав, да има идеална конусовидна форма. Долните клони се отличават с голям обем, към върха на клоните те стават по-тънки.

Свободната форма предполага кривината на ствола на дървото, която се редува «Излита» сега отдясно, после отляво. И все пак общата посока на растеж е нагоре.

Вертикален стил на Бонсай

Всякакви растения са подходящи за вертикален стил, но за иглолистни дървета се препоръчва безплатен подвид.

Раздвоен багажник

Тази интересна форма може да бъде получена по един от двата начина: чрез засаждане на две различни растения или от един корен. За начинаещите ще бъде по-лесно да свикнат с две различни растения и те трябва да бъдат избрани така, че двойката да има ясно изразен лидер. По-слабо дърво обаче не трябва да е болно.

Бонсай вилица

Съставът може да бъде строго вертикален или с лек наклон.

Бонсай метла

Този стил на бонсай изисква специално внимание към дървото, за да се постигне перфектното «равенство» не е лесно между всички клонове. Апикалната издънка се прищипва на височина около една трета от общия размер на дървото. От този момент започват да растат скелетни клони. Необходимо е спазвайте равни пропорции, дебелината на всички клони трябва да е равна. Така се оформя красива и широка корона..

Бонсай метла

Широколистни растения с разпръснати клони, които в природата образуват голяма корона, са подходящи за този стил..

Плати бонсай

Такова растение е рядко, тъй като няколко ствола на разстояние един от друг се формират от едно дърво. Как да постигнем този необичаен външен вид? Избира се разсад, от едната страна на който клоните растат по-активно, отколкото от другата. «дебел» част и ще стане основа за бонсаите. Излишните клони от другата страна се отрязват, от тази страна се правят разрези, а самото дърво се поставя хоризонтално в контейнер с почва. Корените ще започнат да растат на местата на прорезите. Така клоните от едната страна с времето ще се превърнат в стволове..

Плати бонсай

Многостеблени бонсаи

Този стил също има много произтичащи от един корен. Но формата на самото дърво може да бъде почти всяка: вертикална, извита и дори наклонена..

Многостеблени бонсаи

Бонсаз горски стил

Но в този случай броят на стволовете определя броя на растенията. Няколко дървета са засадени наведнъж (винаги нечетен брой). Композицията е оформена доста компактно, за да подчертае приликата с истинска гора. Централното дърво обикновено е по-високо от всички останали, то се извежда отпред, като се поставят още две високи дървета отстрани. Всички ненужни клони се отстраняват, оставяйки голи стволове, короната се изтънява. Но фонът е представен от по-малки дървета с гъсти клони..

Бонсай горски стил

Бонсай литературна форма

Интересен и необичаен вид на растението се постига чрез постоянни настройки. Стъблото на такова дърво е постоянно огънато. Съвсем просто е да се разгледат всички склонове, тъй като багажникът е напълно гол, оставяйки само върха с млади издънки. Комбинацията от дебел стар ствол и млади клони е особено ценена в този стил..

Бонсай литературна форма

За образуването на бонсай се препоръчва използването на гъсто разклонени иглолистни растения.

Каскада на Бонсай

Такива дървета са малко по-често срещани, защото изглеждат много впечатляващи и веднага хващат окото. Каскадни форми са характерни за дивата природа: скалисти райони. В земята се укрепва мощна коренова система, а самото растение виси по скалата.

Тя се откроява отделно и полу-каскада, което се различава в нивото на наклон. Долните клони на такова растение трябва да са на нивото на основата на купата..

Каскада на Бонсай

Наклонена цев

Друга често срещана форма е равномерен наклон от едната страна. Багажникът може да бъде или много тънък или дебел, но е задължително отворените корени да останат на повърхността. Този изглед създава впечатление «късам», като мощен ураган, който се опитва да изкорени дърво.

Коси бонсаи на багажника

И широколистните, и иглолистните дървета са подходящи за формиране.

Извит от вятъра

Нивото на наклона в този стил на бонсай е близо до критичното. В природата такива форми се срещат на брега, където вятърът постоянно духа само от едната страна. Цевта се образува при толкова трудни условия и изглежда, че е постоянно под налягане..

Бонсаи, свити от вятъра

Избор на рязане

Има много начини за отглеждане на бонсай. Ако искате сами да изберете стила на дървото и можете да изчакате, тогава не купувайте млади растения, а дайте предпочитание на резници или семена. Последният вариант е подходящ за хора, които знаят как да чакат..

Как да отглеждаме бонсай у дома?

Стъблото е идеално за отглеждане на бонсай. Трябва да се вземе от едногодишно (в някои случаи двугодишно) дърво. Размерът на издънката обикновено не надвишава 10 сантиметра. За да може кореновата система да се образува бързо, към почвата се добавят специални съединения, които ускоряват образуването на корени..

Уверете се, че рязането е от здраво растение. Издънката трябва да има не повече от 6-8 листа. Нелигинираната част се отстранява преди засаждането в саксията.

Как да отглеждаме бонсай у дома?

Избор на керамична купа

Много важна част от подготовката е избора на подходящия съд за отглеждане на вашето бонсай дърво. Купата трябва не само да се вписва в интериора и да се комбинира с растението, но и да отговаря на много функционални изисквания. Така например, забележете наличието на широки дренажни отвори. Излишната влага може да причини развитие на заболявания, гниене на корените и да причини смъртта на растението.

Как да отглеждаме бонсай у дома?

Размерът на саксията също трябва да съответства на определени параметри. Експертите препоръчват спазвайте следните правила:

  • дълбочина на купата, равна на диаметъра на цевта в основата,
  • ширина – 2-3 сантиметра по-малка от дължината на клоните,
  • а дължината е не повече от две трети от ширината или височината на дървото.

Как да отглеждаме бонсай у дома?

Не бива обаче да бързате с избора на подходяща керамична купа, тъй като рязането обикновено се отглежда в контейнер и се трансплантира в красива саксия само след година или две..

Подготовка на почвата преди засаждането

Резниците за образуване на издънки се засаждат вътре смес от торф и пясък. Препоръчителната дълбочина за бягство от 10 сантиметра е 3 сантиметра. След поливане растението се покрива с полиетилен, за да го предпази от температурни промени, вятър и слънчева светлина..

Само след като дървото даде първите си издънки, може да бъде научено на слънце и чист въздух (ако се предполага, че се отглежда на балкон или на открито).

Как да отглеждаме бонсай у дома?

Препоръчва се да го трансплантирате в керамична купа след година или две, когато дървото започне да расте и расте. В този момент започва най-важната фаза – формирането на багажника и короната.

Как да отглеждаме бонсай у дома?

За да придадете на растението желания вид, първо трябва да направите забави растежа си. И правилно подбраната почва ще помогне за това. Характеристиките на почвата, разбира се, зависят от конкретния вид дърво. Но все пак си струва да се помни това лошата почва е основата на бонсаите. Съставът обикновено включва торф, камъни и пясък, изгнили листа. Корените се подрязват и дървото се трансплантира в подготвена купа.

Как да отглеждаме бонсай у дома?

Как да отглеждаме бонсай у дома?

Особеността на бонсай е, че това изкуство времето се дава ежедневно. Добрият собственик знае всички особености на своите растения, може да запомни всички клони и постоянно следи състоянието на дърветата.

Как да отглеждаме бонсай у дома?

На първо място, струва си да се погрижите за растежа, или по-скоро за неговото забавяне. Дори в бедна и камениста почва, доста голямо дърво може да расте, ако не го ограничите изкуствено. За това специално зърната отрязват багажника на няколко места. Сокът ще се използва за заздравяване на рани, а не да расте бързо.

Как да отглеждаме бонсай у дома?

Подрязването на клони също забавя този процес, но този метод рядко си заслужава. Освен това клоните трябва да бъдат ясно структурирани..

Как да отглеждаме бонсай у дома?

Също така трябва да сте сигурни, че дървото приема избраната форма. За това багажникът и клоните са фиксирани с превръзки или пръстени, дори увити с тел.

Как да отглеждаме бонсай у дома?

Грижа за бонсай

За да може дървото да ви зарадва с външния си вид в продължение на много години, опитайте се да го наблюдавате прости правила:

Грижа за бонсай

  • редовното поливане не трябва да се извършва отгоре, а в корените на дървото;
  • клоните и листата трябва да се напръскат с вода, за да ги подхранват и премахват праха, но тази процедура може да се проведе само сутрин;
  • купата с бонсай не трябва да бъде на пряка слънчева светлина;
  • растението трябва да бъде защитено от замръзване и защитено от високи температури;
  • редовното подрязване на клони и корени ще ви позволи да оформите дърво с желания размер и форма.

Как да отглеждаме бонсай у дома:

About the author

homeashome