Дървото бонсай е грижа, отглеждане и засаждане. 65 снимки на основните видове

За съществуването на миниатюрни копия на истинско дърво наречено бонсай, може би, знаят почти всичко. Да засадим и да го може всеки със собствените си ръце. Важно е да избран разсад заселили в околностите му климатични условия.

 

Самият процес на отглеждане е много проста, но е необходимо постоянно наблюдение на формирането на короната и стъблото, много време и старание. Грижи за мини дърветата трябва да бъде вярна.

Най — важното- спазване на условия, благоприятни за правилното развитие на растенията, което е възможно при балансирано светлина, влажност, температурен режим, поливане и торене на почвата. На снимката може да се разгледа много възможности дърво бонзай.

 

Поглед в историческото минало на

Повечето експерти по отглеждане на бонсай сигурни, че корените му растат от страната на изгряващото слънце – Япония. Въпреки, че на истинския произход на декоративен мини растения, и по-конкретно на изкуството за създаването му, от Китай.

 

Няколко века по-късно, вдигна това е творчеството на японците, при това за малко да го доведе до съвършенство. Ето от тук и се активно разпространението му по целия свят, затова и смятат, че изкуството на японски. С японски език името се превежда като дърво в чиния.

Традиционен вид бонзай има следните отличителни черти:

  • здрав багажник;
  • в основата на особено изразена система коренища;
  • ясно и разграниченное очертание ветвистой част;
  • клоните и ствола се забелязва през листата;
  • идеална прилика с оригинала.
Това е интересно  Трева за косене на трева — смеси, семена и формирането на дългогодишен дизайн (120 снимки)

Символичность растения

За създаването на растенията, не се изисква огромно пространство, както е видно от името на растението — „дървото на чиния“. Но са необходими много търпение, старание и усилия. В края на краищата не всеки е по силите да се справи с процеса на дългогодишен отглеждане.

Но този, който се справи и да растат достойни мини копие на дърво, трябва да знае, че това не е само декоративно растение, но и символизира: мъдрост, справедливост, търпение и благосклонност.

 

Не може да се нарече бонсай проста игра, в края на краищата, това е пълно изкуство, което изисква много човешки качества: търпение, старание и усилия. Благодарение на своето дълголетие те понякога може да се отрази на цели исторически епохи.

При това се грижи и за външния си вид, които ще разкажат всичко без думи за сметка на повредени кора, клони и огромни коренища. Например, в Япония има екземпляри, които растат повече от хилядолетие.

Най-ценни се считат за мини копия на иглолистна дървесина, символизира вечността, ако ги сравняваме с широколистни видове, които всяка есен се хвърли листа.

Разновидности на мини дръвчета

Оригинални дървета, с които можете да създадете мини копия достатъчно много, но по-популярни са иглолистни дървета. Благодарение на своята надеждност и издръжливост, освен това те са с малки листа, които остават зелени през цялата година.

Към основните игри са:

  • вечнозелени видове;
  • с цъфтеж през пролетта;
  • с цъфтеж през лятото;
  • с цъфтеж през есента;
  • с трансформира в по-въздействаща форма на ствола и на клоните, особено при опадении зеленина.
Това е интересно  Разсад за цветя — правила за подбор на иглолистни и плодни растения в детски градини (110 снимки)

 

Японски бонсай не е препоръчително да се отглеждат в стаята, тъй като той не обича горещ сух климат. Така че след няколко дни на вътрешното съдържание на растението може да се разболее. Поставянето на дърво на открито, трябва да се помни, че тя се нуждае от защита от слънчевите лъчи, дъжд и ветрове.

Избор на растения за бонзай

Ако сте решили да отглеждат бонзай себе си, а след това при избора на определен вид растения трябва да се вземат предвид климатичните условия на региона. По-добре да дадете предпочитание на местни случаи на: можжевельнику, борова, люляк и др

Създаване на миниатюрна копие на дърво със своите ръце може да се използва от всички семена и растения, които не изискват специални грижи.

Повишено внимание и търсенето се отнася до глициния, която представлява дърво с клони, покрити с дребни цветове. Може да се отглеждат в стайни условия, като домашен бонсай. Едно ябълково дърво за бонсай също е добра, освен красивия външен вид, тя може да даде плод.

Популярни видове и правила за съдържанието

За отглеждане са подходящи различни (иглолистни и широколистни) са растения, но най-търсени:

  • Маслина европейската. Това е вечнозелен храст, който цъфти всяка година. Обича: климат при температура от + 5 до + 18 градуса, достатъчно осветление, свеж климат, почва се от глина и пясък, умерено поливане.
  • Кармона или чаено дърво. Вечнозелено дърво, достигающее до 10 метра. Обича: топъл климат и осветление.
  • Китайски бряст (мелколистный). Идеалният вариант за начинаещи в това начинание. Обича: топлината, слънцето и влагата.
  • Микс. Състои се от растения от различни видове, не изисква специални грижи.
Това е интересно  Леска (обикновена) — 80 снимки. Методи за размножаване и отглеждане на храст в крайградската зона

Сами отглеждат мини цвете или бонсай е много просто, като се използват пригодени за местния климат растения (бор, дъб, хвойна и др).

Грижи да не предполага особени условия или умения. За покълване може да се използват семена или подготвени кълнове, взети от гората.

Как расте едно дърво бонзай

За да отглеждат бонзай, е достатъчно да спазвате следните условия:

  • да се грижи за семечком доста дълго време, понякога няколко години.
  • да се грижи за кълнове. Дават редовно проветряване. При наличието на 4 фишове трябва да впуска надолу, а по-късно 2 месеца, фуражи, торове. Преди зимния сън да се преместите по-близо до прозореца и не се подхранва.
  • да се грижи за мини дърво. Осигуряване на оптимална светлина и пръскане. Когато след няколко години, трябва да започне процес на формиране.

Грижа за дърво

Съдържание функции предполагат следните етапи:

  • срокове подрезка на короната,
  • подгответе специален торф смес, съдържаща глина, пясък, хумус и хумус,
  • спазването на оптимална температура в диапазона от 10 до 18 градуса топлина,
  • абсолютно изключение взаимосвързани ветрове,
  • избягването на пряко попадение на слънцето,
  • умерено поливане.

Много компании продават готови комплекти за отглеждане, в които влизат: саксия, подготвена почвата, семената на дървото бонсай, хранене, инструкция. Освен това съдържанието на кутията може да съдържа тел и тавичката.

В днешно време бонсай е много популярна по целия свят. Дори любителите на ръкоделието не обърна внимание на този вид изкуство. Миниатюрни растения от самоцветов или мъниста ще украсят всеки интериор.

Снимка дърво бонзай

 

 

You May Also Like

Avatar

About the Author: Георги Иванов

Завършва магистратура в Лесотехнически университет (ЛТУ), София. Познания в областта на ботаниката и хортикултурата, включително разбиране на растителните видове, техниките за поддръжка на растенията и тяхното разположение в градината. Способност да работи с различни материали и елементи, като камъни, дървета, цветя, вода и други, за да създава разнообразни и интересни дизайни. Проектиране на градини и паркове, изготвяне на чертежи и 3D визуализации, работа с програми за дизайн.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *